Tilbake Twitter Facebook

Lærer av koreanere

I forbindelse med talentsamlingen for 2000-årgangen i Skien forrige uke, var seks koreanske landslagstrenere på besøk – som en del av utvekslingsavtalen med det koreanske håndballforbundet.

– For noen år siden avtalte vi et faglig samarbeid som kunne utvikle håndballspillet, forteller seksjonsleder i spill og trening i NHF, Kari Aagaard. 

Under oppholdet ble det laget et fagprogram for de koreanske trenerne. I tillegg til de seks trenere har Jeong-ho Hong blitt hyret inn av det koreanske forbundet som tolk under ukesoppholdet i Norge.

Hong, som spilte to sesonger for Bækkelaget mot slutten av 1990-tallet, bor nå i Seoul. Hun er blant annet ekspertkommentator på TV.

– Vi synes talentsamlingen er imponerende, særlig at den er så godt organisert. I Korea har vi ikke slike samlinger. Vi jobber også hardt for den aldersgruppen, særlig på kvinnesiden, og vi ser at spillerne har behov for slike samlinger i den alderen. Det er stor forskjell på norske og koreanske spillere i denne aldersgruppen. Trenerne har sagt til meg at fysikken er mye bedre hos de norske spillerne, men de har mye å gå på fotarbeidet i forhold til oss. Vi er lavere og er vant til å bruke beina mye, sier Hong.

Hun synes det er fint å kunne utveksle erfaringer, der begge land kan gi og få litt. Den koreanske delegasjonen kom i den første uka i august og deltok på Skjærgårdslekene før de satte kursen for Skien. De var også i Norge for to år siden.

– Det er interessant å få impulser fra dem. De er ekstremt gode på noe, mens andre ting ikke passer for oss. Under talentsamlingen har koreanerne hatt forsvarstrening med de forskjellige gruppene, forteller Aagaard.

Det koreanske kvinnelandslaget har spilt kamper i Norge og lagene har hatt felles treninger sammen. Trenerne har også vært på besøk hos hverandre og utvekslet erfaringer.

Som et ledd i oppkjøringen til OL kan lagene møtes igjen. Norges Håndballforbund håper å få til en firenasjonersturnering i mars. Da er det en kvalifiseringshelg til OL, og siden Norge allerede er kvalifisert, er det ønskelig å møte andre lag som også er kvalifisert til Rio.

– Vi trenger kamptrening før mesterskapet, og Brasil har allerede sagt ja. Vi skal invitere Korea enten de er kvalifisert eller ikke, men vi regner med at de kvalifiserer seg. Vi avventer VM før vi finner den tredje OL-klare nasjonen vi inviterer til turneringen – som skal spilles et sted i Norge, forteller Thorir Hergeirsson.

Tekst og foto Svein André Svendsen

17.08.2015 09:25, Kirsten Birkeland