Tilbake Twitter Facebook

Ønsker bevisste holdninger mot homofobi

 I 2006 ble håndballaget Raballder i Oslo – som består av homofile spillere – portrettert i en seks episoders dokumentarserie på TV2. Til helgen kommer de til Bergen for å delta i Åpningscupen i håndball. 

TV-serien «Raballder» hadde som mål å få frem utfordringer mange homofile idrettsutøvere møter i idretten. Serien skapte overskrifter og debatt i mange medier. Henning Nygård er en av to spillere som fortsatt er igjen fra laget som ble profilert gjennom TV2-serien:
- Etter at serien gikk på TV, merket vi at det ble stor oppmerksomhet rundt homofobi og idrett. Det var mange aviser som skrev om temaet, og når vi spilte bortekamper, trakk vi flere tilskuere enn mange av eliteserielagene rundt omkring, sier Nygård.

I dag oppfattes gjerne Raballder som mindre sensasjonelt enn for ti år siden, men samtidig er det ennå ingen profilerte idrettsutøvere i Norge som er åpent homofile.

- Det er fortsatt en lang vei å gå for å bli kvitt homofobien og for å skape nok trygghet til at homofile utøvere tør å stå frem. Det er ikke alle homofile som følger stereotypiene man ser på TV, og man kan derfor ikke automatisk se hvem som er homofil eller ikke. Det er derfor viktig at hver idrett, hver klubb og hver trener er bevisst på hvordan de opptrer spesielt overfor yngre idrettsutøvere. De kan aldri vite hvem av sine spillere eller lagkamerater som sliter med en hemmelighet, sier leder i Raballder Håndballklubb, Øyvind Henriksen Skilbrei.

Vil bryte ned fordommer
- I de siste ti årene har Raballder vært svært synlige, og vi ønsker å gå i fronten for å synliggjøre at også homofile driver idrett på et godt sportslig nivå. De fleste spillerne på herrelaget vårt i dag har erfaring fra førstedivisjons-, eller eliteseriespill. Ved å spille sammen i en klubb som Raballder ønsker vi å bryte ned fordommene i idretts-Norge, sier Skilbrei.

Det finnes i dag en rekke forskjellige grupper som driver med idrett for homofile rundt omkring i Norge. Noen er idrettsklubber som er registrert gjennom Norges Idrettsforbund, andre har registrert seg som bedrifts- eller mosjonistlag. Atter andre er mer lukkede grupper som driver med idrett i det skjulte. I Bergen er det håndballaget Raballder Bergen som jobber mot homofobi i idretten. De stiller i dag med et herrelag i håndballens fjerdedivisjon.

Raballder spiller kamper i Åpningscupen lørdag kl 09:45 mot Åsane, kl 12:00 mot Bønes og kl 14:15 mot Viking. Søndag er det sluttspill. Alle kampene foregår i Haukelandshallen.
 

27.08.2015 18:10, Torleif Landa